Bättre semesterbilder

543546-woman-in-kitchen-using-laptop-vacation

Få bättre semesterbilder på ett kick. Du behöver inte ha värsta redigeringsprogrammet heller, utan mycket kan göras med enkla medel.

För alla, även mer erfarna fotografer, tar ibland oskarpa bilder, får med något oönskat i bakgrunden eller ger personerna på bilden röda ögon. Det är inte hela världen, allt detta är saker som kan tas bort med basversionen av Photoshop eller annat redigeringsprogram, ja till och med datorns eller telefonens inbyggda redigeringsprogram klarar av att räta upp en sned bild eller klippa bort en förbipasserande främling på familjefotot. Det finns även en rad andra tips man kan använda sig av för att ta bättre bilder redan från första början.

Problemet för oss vanliga semesterfotografer är att vi tar en mängd bilder från den härliga solsemestern eller roliga storstadssweekenden, men sedan blir bilderna kvar i kameran eller mobilen. Ibland kommer vi ihåg att föra över dem till en bildmapp på datorn, och där blir de sedan liggande oredigerade och osorterade. De professionella fotograferna däremot, tar tag i redigeringen på en gång.

Men det är ju så tråkigt, kanske du tänker? Svaret är att det inte behöver vara det. Genom att ta med dig din laptop på resan kan du göra det direkt, se bara till att köpa med en extra laddare finns på datortillbehörsaffärer typ eQuipIT att ha i strandväskan. Och vips – det värsta är gjort, och du har faktiskt användbara bilder med dig hem!

Pausa en stund på hotellrummet efter en dag på stranden och gå igenom bilderna. Rensa osentimentalt, släng de riktigt misslyckade och suddiga bilderna och minimera de fem nästan identiska bilderna på samma motiv till en. Eller sätt dig på ett café och ät en god lunch, och gör genast grovarbetet med att räta upp och klippa till, att ljusa upp mörka bilder och ta bort röda ögon.

Finns det något roligare än att sedan kunna sätta upp de bilder man framkallat från semestern, rama in dem och göra en fotovägg hemma.  De bästa bilderna från solnedgången eller miljön kan man göra läckra canvastavlor av och hänga upp i sovrummet så man både somnar och vaknar till underbara minnen och kanske drömma om framtida resor och resmål. Har man rest mycket, fyllt sina väggar och vill göra överskådliga varianter av fotoalbum så kan man göra en fotobok istället. Det är en fin detalj att ta fram och visa sina gäster och den gör sig bra i bokhyllan samtidigt som den tar mindre plats än ett album. Här kan du också välja till texter till dina bilder för att göra boken mer levande i sin berättelse även för dem som inte var med på resan. Skriv ner de minnen ni har från platserna och vad ni gjorde.