Fotografering för nybörjaren

Som ny till fotografering är det lätt hänt att man bara börjar ta foton utan att läsa på sig lite om fotografering rent allmänt, tekniker som finns inblandade och den teknologin man har har i händerna. Vill man lägga ned seriös tid på fotografering kommer man tjäna mycket på att lära sig grunderna.

1. En bra kamera gör skillnad

Att försöka fotografera med en billig kamera är inte alltid så enkelt. Det kan vara svårt att få skärpan man vill ha och slutresultatet blir därmed ofta en besvikelse. Nu behöver man inte lägga ut pengar på att köpa bästa kameran på marknaden, men att skaffa en riktig systemkamera är i regel en god idé.

2. Tänka på ljuset

Det som skiljer en bra bild från en dålig kan ofta vara något så enkelt som var ljuset faller. När fotografer tar bilder inne i en studio har de full kontroll över ljusets styrka och infallsvinkel, men när fotar världen runtikring sig är ljuset något man sällan har kontroll över. Då gäller det istället att ta bilden från den räta vinkeln. När ljuset fallet på motivet från sidan får man oftast de mest levande bilderna med många intressanta skuggor.

3. Använd stativ

Stativet kan många gånger kallas fotografens bästa vän. Att fånga ett motiv i rätt vinkel är inte mycket värt om man inte samtidigt kan få en skarp bild. För att slippa släpa runt på ett trebensstativ kan man i alla fall köpa en enkelt enbensstativ som enkelt får plats i även en mindre väska.