Inreda din studio

En liten studio är drömmen för många fotografer. Det kan vara en plats för att fota omslag, ta bröllops- och förlovningsbilder eller ett utrymme där du själv kan skapa fantastiska bilder för eget bruk. Det gäller bara att få inredningen rätt.

Naturligt ljus

Äkta solljus är det bästa för dina fotografier. Stora fönster i söderläge ger mest soltimmar och kan kontrolleras med gardiner och persienner beroende på vilken effekt du vill ha. Idag kan du till och med få in naturligt solljus i dina takarmaturer. En uppfinning från Parans fångar solljuset och leder det genom byggnaden från taket direkt ned till en specialanpassad armatur. Du slipper alla hemska ljusrör och det stela skenet från artificiell belysning. För att inte tala om fördelarna att vara i solljus varje dag istället för att stänga in sig bland glödlampor.

Rekvisita

Samla rekvisita som du kan använda i dina bilder och för att bygga upp storslagna scener att fotografera i. Har du en mindre studio kan du skaffa kläder och mindre prylar som du placerar ut eller som dina modeller kan använda. Om studion har tillräckligt med utrymme över kan du köpa in möbler i olika former och från olika tidsepoker. Via auktionssajter kan du köpa in äkta original och på loppisar hittar du säkerligen en hel del som går att använda. Eftersom de bara är rekvisita gör det inget om de går sönder, testa att måla en soffa en ny färg eller att kapa benen på ett köksbord för att få ett soffbord och så vidare. Använda draperier eller vikväggar för att separera rekvisitan från resten.

Arbetsplats

När du arbetar som fotograf är fotograferingen bara halva jobbet. Efteråt ska allt framkallas, redigeras, behandlas i olika program. Du behöver alltså en bra arbetsplats där du kan sitta i flera timmar utan att få ont eller bli uttråkad. Införskaffa en bra datastol och gärna ett höj- och sänkbart skrivbord. Om du arbetar sena nätter kan det vara skönt att stå och arbeta med jämna mellanrum.